14 listopada, mimo dżdżystej pogody, uczniowie dwóch klas o profilu biologiczno-chemicznym 2c i 3c udali się do Instytutu Innowacji Przemysłu Mleczarskiego SM Mlekpol.
Dzięki uprzejmości pracowników Instytutu Pani dr Magdaleny Baniewskiej i Pana mgr inż. Michała Jaźwina mogliśmy poznać pracę laboratoryjną "od kuchni". Pracownicy Instytutu opowiedzieli nam o analizach i pomiarach laboratoryjnych, które wykonują na nowoczesnych urządzeniach.
Następnie Pan dyrektor mgr inż. Tadeusz Szczęsny omówił technologię produkcyjną poszczególnych produktów mleczarskich i zaprezentował nam tzw. halę pilotową, gdzie wykonywana jest próba produktów w mniejszej skali, zanim trafi do masowej produkcji.
To było cenne doświadczenie, wykraczające poza naukę z podręczników, z którą mamy do czynienia na co dzień.
Pracownikom Instytutu serdecznie dziękujemy za poświęcony czas, za ciepłe przyjęcie i poczęstunek.